MA - VRIJ 09:00 - 17:00

Steunkous of NIET

Als leverancier van compressiezorg krijg ik vaak de vraag of ik steunkousen kan leveren. Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om uit te leggen dat dit niet de juiste benaming is voor de kousen die wij leveren. Er is namelijk een groot verschil tussen een steunkous en de therapeutische elastische kousen die vergoed worden door uw verzekeraar.

 

Zoals de naam steunkous al zegt geeft deze steun door het geven van een lichte druk. In dit geval hebben we het dan over een druk van ongeveer 10-15 mm Hg-druk (millimeter kwikdruk) op de enkel.
De therapeutische elastische kousen geven een hogere druk en hebben een gradueel drukverloop. Dat houdt in dat de druk op de enkel het hoogst is en afneemt richting de knie.

 

Therapeutische elastische kousen ofwel medische compressiekousen zijn leverbaar in verschillende drukklassen. De minimale druk die op de enkel wordt gegeven is 23 mm Hg-druk. Dit kan oplopen tot ongeveer 50 mm Hg-druk op de enkel. Bij deze hoge drukwaarden is het dan ook noodzakelijk dat de kousen op de juiste manier worden aangemeten. Als dit niet gebeurd dan kunnen de kousen gaan knellen waardoor de bloedcirculatie belemmerd wordt, waar de kousen juist bedoeld zijn om deze te stimuleren. Dit is een deel van de kennis wat ons vak zo mooi maakt.

 

Heeft u nog vragen over therapeutische elastische kousen dan bent u van harte welkom!
Deel dit bericht via:
Facebook
WhatsApp
Email
Nancy Faber

Nancy Faber - Hilhorst

Compressiespecialist
Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen u graag verder.

Bekijk ook eens

Advies en tips

Nieuwe spreekuren in Woerden

Met ingang van 22 september zal Hilhorst Hulpmiddelen starten met aanmeten van elastische kousen in Woerden. Vanaf 22 september zal Patricia elke dinsdagmiddag aanwezig zijn

Lees verder
Advies en tips

Covid-19 en compressie

In deze blog zal ik u vertellen over het opstarten van de werkzaamheden na de versoepeling van de maatregelen bij Hilhorst Hulpmiddelen. Gelukkig zijn de

Lees verder