MA - VRIJ 09:00 - 17:00

Soorten elastische kousen

Er bestaan vele soorten elastische kousen. Elk type elastische kous heeft specifieke kenmerken waaronder drukklasse, soort weefsel en stijfheid. Het is afhankelijk van uw aandoening welk type elastische kousen u door de (huis)arts of specialist voorgeschreven krijgt.

Elastische kousen kunnen worden onderverdeeld in:

  • Vlakbreikousen
  • Rondbreikousen
Vlakbrei elastische kous
Voorbeeld van een vlakbrei elastische kous
Voorbeeld van een rondbrei elastische kous
Voorbeeld van een rondbrei elastische kous

Vlakbreikous

Een vlakbreikous wordt als een rechte lap gebreid, waarbij per stekenrij gemeerderd en geminderd kan worden. Hierdoor ontstaat een lap die later door middel van een naad aan elkaar gezet wordt. Het voordeel van een vlakbreikous is dat deze zeer nauwkeurig op maat gemaakt kan worden en zodoende kan worden toegepast bij afwijkende beenmaten, na traumata en in die gevallen waarbij een exacte pasvorm, hoge druk en een zo exact mogelijk drukverloop is geïndiceerd.

Rondbreikous

Een rondbreikous wordt uit één stuk gebreid en heeft geen naad. De vorm van het been wordt meegebreid. Deze kousen zijn mooier en eleganter dan vlakbreikousen en in meerdere kleuren leverbaar. Echter zijn ze door de elasticiteit vaak lastiger aan te trekken, zijn ze kwetsbaarder en niet geschikt voor alle aandoeningen. De vlakbreikousen zijn leverbaar in drukklassen: I, II, III en IV. Rondbreikousen zijn leverbaar in drukklassen: I, II en III. Hoe hoger de klasse, hoe meer druk de kousen op het been geven. In Nederland worden kousen in de klasse II, III en IV in de regel door de zorgverzekeraar vergoed. Klasse I-kousen worden niet tot de echte therapeutische elastische kousen gerekend en om die reden in Nederland niet door zorgverzekeraars vergoed. Deze zijn daarom altijd voor eigen rekening. Uiteraard zijn er verschillende lengtes en bevestigingen mogelijk: Er zijn korte kousen die tot net onder de knie reiken (eventueel met siliconenband om afzakken te voorkomen) en er zijn lange kousen die het hele been bedekken (bevestiging door middel van siliconenband, jarretelles, heupstukken of pantybroek).