Veelgestelde vragen over elastisch kousen

Mijn nieuwe elastische kousen zitten veel strakker dan de vorige. Hoe kan dat?
Het tijdig vervangen van uw elastische kousen is erg belangrijk. Oude elastische kousen hebben door veelvuldig dragen een groot deel van hun druk verloren en daarmee hun therapeutische waarde. Nieuwe elastische kousen voelen strakker aan om het been, omdat ze optimaal op druk zijn. De werking is dan weer gegarandeerd.

Waarom heb ik met elastische kousen aan last van koude voeten?
De warmtehuishouding kan verstoord zijn, doordat elastische kousen de kleine oppervlakkige huidvaatjes leegdrukken. Dit kan echter geen kwaad voor uw benen of de bloedcirculatie.

Als ik mijn elastische kousen uit doe heb ik kort daarna soms zo’n jeuk. Hoe komt dit?
Na het uittrekken van uw elastische kousen vullen de kleine oppervlakkige huidvaatjes zich weer met bloed. Dit kan kortdurend jeuk veroorzaken. Het verdwijnt meestal vanzelf na ± 15 minuten. Gebruik eventueel talkpoeder om de jeuksensatie te verlichten en probeer niet te krabben!

Waarom heb ik zo’n droge huid en wat kan ik hieraan doen?
Mensen met aderproblemen in de benen hebben vaak last van een droge huid. De reden hiervoor is dat door de verminderde bloeddoorstroming de buitenste huidlagen vaak te weinig voedingsstoffen krijgen. Het aan- en uittrekken van elastische kousen maakt ook dat de huid droger wordt. U kunt uw huid verzorgen met speciale verzorgende gel, bijvoorbeeld Juzo Vital Balsam, bij Hilhorst Hulpmiddelen verkrijgbaar. Deze gel heeft de specifieke eigenschap dat het direct in de huid wordt opgenomen, waardoor het ook onder de elastische kous aangebracht mag worden.

Ik heb elastische kousen tot de knie, maar die zijn te lang. Mag ik nu de bovenrand omslaan?
Dit mag beslist NIET, omdat dit stuwing veroorzaakt. De druk in een elastische kous neemt af van de enkel richting knie (of hoger), zodat het bloed in de aderen in de goede richting (naar het hart) wordt verplaatst. Als u de bovenrand van de elastische kous omslaat wordt de druk ter plaatse sterk verhoogd. Dit is tevens de reden waarom er nooit plooien in een elastische kous op het been mogen zitten; deze dient u glad te strijken. U mag de rand dus nooit omslaan. Vaak zijn elastische kousen niet te lang, maar worden ze te hoog opgetrokken. Trek bij het aantrekken niet te hard aan de elastische kous en verdeel deze goed over het been. Dit lukt het beste met de speciaal hiervoor ontwikkelde handschoenen. Indien u ondanks deze maatregel nog steeds van mening bent dat de elastische kousen te lang zijn, kom dan langs voor advies.

Waarom mag ik de elastische kousen ’s nachts niet aanhouden?
Wanneer u ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan in stand. De uitwendige druk die een elastische kous geeft wordt dan relatief te hoog t.o.v de inwendige druk in de slagaderen. Dit zou de bloeddoorstroming kunnen belemmeren.

Ik ga op vakantie naar een warm land. Moet ik mijn elastische kousen dan ook steeds dragen?
Ja, juist als het warm weer is hebben uw aderen de steun van uw elastische kousen extra hard nodig. Door de warmte verwijden de beenvaten zich, waardoor de correcte bloedafvoer richting hart wordt bemoeilijkt. Er kan meer vocht uit de aderen treden en uw enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van elastische kousen dus extra nodig.

Heeft u een andere vraag?